FAQS

24H D’INNOVACIÓ BARCELONA

Quin és l’objectiu d’aquest esdeveniment?

En primer lloc, les 24h d’innovació Barcelona és una oportunitat perquè els i les alumnes d’FP puguin posar acció a les seves idees, participant com a protagonistes en la co-creació de solucions innovadores a reptes de grans empreses. En segon lloc, és una ocasió única pels docents d’aprendre noves maneres d’ensenyar en entorns educatius. Per últim, permet mostrar el talent de la FP a les grans empreses punteres del teixit econòmic.

Què és la metodologia Design Thinking?

El Design Thinking, o pensament de disseny, és una metodologia que té l’objectiu principal de generar idees, partint de la comprensió de les necessitats reals de les persones per així construir solucions innovadores.

Quines empreses participen?
A l’historial de participació d’empreses trobem noms com Nestlé, Media Markt, Bayer, Vueling entre d’altres. En aquesta edició, les empreses participants es publicaran el dia de l’esdeveniment.
Què vol dir School Hub?

El format School Hub fa referència a la xarxa de centres d’activitat participants. És a dir, cada centre serà la seu del/s seu/s equip/s i estarà connectat amb la resta de participants mitjançant la plataforma zoom.

On se celebrarà l’esdeveniment?

Aquest any i donada la situació de pandèmia, les 24h d’Innovació Barcelona seran des del vostre centre educatiu i connectats amb videoconferència. Una gran oportunitat per a conèixer eines útils de digitalització. Aprofiteu la facilitat del format híbrid.

En què consisteixen els premis?
Per una banda, els equips guanyadors tindran premis en clau de formacions acadèmiques de qualitat. A més, aquest any s’afegeix el premi al centres educatiu guanyadors que percebran diners per millorar les seves instal·lacions educatives amb tecnologia.
On puc trobar les bases?
En aquest ENLLAÇ trobareu el reglament de les 24H d’Innovació Barcelona.
Qui organitza l’esdeveniment?
L’esdeveniment està organitzat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i patrocinat per CaixaBank Dualitza.

ORGANITZACIÓ

Quants alumnes ha de tenir un equip?
Els equips han de ser entre 6 i 8 components. Des de l’organització es recomana que siguin de 7, ja que els equips senars son utils per exemple per fer votacions i evitar els empats.
Quants shakers (docents) cal per coordinar un equip?
Es recomanable que treballeu en equips de 2-3 shakers. Ara bé, no és condició indispensable, per tant, si creus que pots fer-ho tot sol, no perdis l’oportunitat de participar. Ara bé, l’equip presencialment hauria d’estar acompanyat per algun shaker.
Qui forma els equips?
Els equips els forma cada centre. Ara bé, recomanem que aquests siguin el més interdisciplinaris possible, ja que això enriqueix la propostes de solució.
De quins materials o recursos ha de disposar el centre per participar-hi?
Segons la proposta de solució al repte que donin els equips, s’utilitzaran uns materials o altres. No obstant això, per tal de gaudir de l’experiència al màxim, seria convenient ofertar a l’alumnat una ventall de materials perquè ells puguin triar. Parlem doncs, d’aplicacions web com ara Tinkercad, Google Sites o Zoom, entre d’altres. Materials fungibles com cartolines, cartró, retoladors, tisores, pegament… o eines tecnològiques com impressores 3D.
Poden haver-hi més d’un equip per centre?
En principi sí que poden haver-hi més d’un equip per centre, però això dependrà de la quantitat d’equips que participin finalment.
Podem triar el repte que volem treballar?
No, es l’organització qui s’encarrega de triar el repte per a cada equip.
Quant es diu el repte que hem de treballar?
El repte el coneixereu el mateix dia de l’esdeveniment.
Quins tipus de reptes hi trobarem?
Els reptes seran de tota mena d’especialitat com per exemple màrqueting, informàtica, salut, fabricació, electrònica, automoció o química entre d’altres. I les solucions podran ser de tota mena, des de productes, software, serveis, creacions artístiques, etcètera. No hi ha límit a la vostra creativitat i originalitat.
Durant la jornada, hi ha algun tipus de seguiment?
Sí, estarem tots connectats per videoconferència. A més, hi ha una retransmissió de l’esdeveniment perquè puguin veure-vos treballar tothom qui vulgui.

HORARI

Quan comença i quan acaba l’esdeveniment?
L’esdeveniment comença a les 9h del dijous 28 i acaba a les 12h del divendres 29. Ara bé, les 24 hores de prototipatge compten des de les 10 h. del dijous 28 fins les 10 h. del divendres 29.
El centre ha d’estar 24 hores obert?
Els centres NO han d’estar oberts les 24 hores. Les noves tecnologies permeten que una volta estigui el centre tancat pugueu continuar treballant a distància. Ara bé, viure presencialment tot l’esdeveniment és un valor afegit que recomanem.
Hi ha espais per descansar?
És imprescindible que hi hagi moments de distensió. Des de l’organització som conscient de la importància dels descansos per poder generar bones propostes de solució. Per tant, a l’horari hi haurà temps per tot.
I a l’hora dels àpats?
Tot i que hi ha espais per menjar, esmorzar, dinar i sopar, serà cada centre qui s’encarregui de proporcionar a l’alumnat els àpats.

PARTICIPACIÓ

Hi ha requisits per participar ja sigui alumnat o professorat?
Només hi ha dos requisits. Que siguis docent o alumne/a de qualsevol família de Formació Professional i que tinguis moltes ganes de participar en una experiència única i emocionants.
Què necessito per participar?
Com a docents preciseu d’un ordinador i xarxa amb els requeriments mínims per a suportar programes de videoconferència per tot el grup. Recomanem que feu servir xarxa cablejada sempre que sigui possible. A més, l’alumnat hauria de disposar d’algun recurs tecnològic com ordinador, tauleta,… per fer la recerca i/o els prototips digitals.
Qui ha de realitzar la inscripció a l’esdeveniment?
És el docent qui ha d’inscriure el equip o els equips que participaran al seu centre. En cap moment serà l’alumnat o el centre qui faci la inscripció. Recomanem que utilitzeu el correu xtec per fer la inscripció.
Hi ha alguna formació abans de l’esdeveniment?
Els docents tindran una formació prèvia a l’esdeveniment on s’explicara l’estructura de l’esdeveniment i les diferents fases que s’aniran treballant al llarg de tota la jornada. Aquesta sessió es gravarà i es farà pública.
Durant algunes hores no podré participar perquè treballo o tinc classe… això m’impideix inscriure’m?
Si ets docent, és convenient que durant tot el procés hi hagi un/a shaker amb l’equip. Perquè fa a l’alumnat, durant les 24 hores tot l’equip ha de estar disponible.